воскресенье, 4 февраля 2018 г.

Епідемія грипу

Грип в Україні 2018 симптоми
Ще сто - двісті років тому за часів епідемії грипу повмирало багато людей через відсутність ліків.
Зараз ліки існують, але недбале ставлення до лікування теж може привести до летального результату. Зазвичай грип приходить в Україну під час настання холодів і снігу. Ця зима - не виняток. Щоб грип не застав зненацька, необхідно знати симптоми і лікування грипу в Україні 2018 року. Своєчасна і правильно підібрана терапія допоможе вилікувати хворобу і уникнути загострень.

Сезон грипу

Щорічно в нашій країні в осінній і зимовий період очікується спалах грипу. Так відбувається через те, що вірус постійно змінюється, ускладнюючи діагностику і лікування. Через постійні зміни вірусу у людини не може утворитися несприйнятливість до грипу. На даному етапі існує три основних типи штамів хвороби: А, В і С. Вони відрізняються розміщенням фрагментів РНК і антигенним спектром. У кожному типі є свій підтип, який змінює свої властивості під дією різних факторів. У зв'язку з мутацією багатьох видів вірусу, щорічно вчених хвилює питання, яким буде грип в Україні 2018.

 


Температура

Найважчі випадки грипу відносяться до А типу. Він виникає у людей, тварин, птахів. При цьому вірус може передаватися від птахів і тварин до людей.

Вірус типу А провокує епідемії.

Вірус типу В має локальний характер, може з'явитися в сусідніх країнах. Найчастіше виникає у дітей, має середню важкість протікання.

Грип типу С має легку форму перебігу і вражає тільки людей з ослабленим імунітетом. Характерний вірус тільки для людей.


У зв'язку з тим, що імунітет для різних типів виробляється різний, то перехворівши одним видом грипу легко можна заразитися іншим. До того ж крім відомих трьох типів вірусу грипу існує більше 30 різновидів, які існують на території України.




Прихід вірусу в Україну

Грип відноситься до інфекційних захворювань і характеризується частими епідеміями. На можливість виникнення епідемії впливає мінливість вірусу під дією різних зовнішніх факторів, стан імунітету населення і людська сприйнятливість до вірусу.

Контролювати вірус практично не можливо, якщо почався спалах грипу, то захворіє від 30 до 50% населення. Щоб оцінити можливі наслідки важливо знати, який грип зараз ходить в Україні 2018 року. Проте, населення нашої країни безтурботно відноситься до цієї хвороби, вважаючи її не надто небезпечною, нехтуючи лікуванням.

Щоб попередити можливу епідемію грипу в країні, турбуватися про це потрібно заздалегідь. Зазвичай під кінець літа, коли зібрана інформація про майбутній вірус, організовується санітарно-протиепідемічна комісія, яка вирішує про заходи запобігання епідемії. Коли чекати грип в Україні 2018 останні новини говорять, що вірус з'явиться до зими, а друга хвиля прогнозується в січні-лютому 2018 року. За статистикою щороку на грип хворіють близько 8 млн. Людей. При цьому офіційно ніде не можна знайти інформації про те, скільки людей загинуло від вірусу. Через те, що часто причиною смерті вказують не грип, а ускладнення ним викликане.

На питання про те, коли закінчиться грип в Україні 2018, всі лікарі одноголосно дотримуються думки, що з приходом весни вірусні захворювання почнуть відступати. Тепла погода сприятиме відступу грипу з української території.

Попередньо заявляли, що в цьому сезоні буде три штами вірусу: грип типу В, вірус H1N1 і H3N2.


Грип типу В характерний тільки для людей. При зараженні підвищується температура, з'являється м'язовий біль, нежить. Вірус грипу H1N1 в Україні не перший рік. Його ще називають свинячим грипом. Хвороба характеризується дуже високою температурою, світлобоязню, болем у грудях при вдиху і видиху. Симптоми вірусу грипу H3N2 з'являються через кілька днів після зараження. При цьому з'являється кашель, нежить, блювота, пронос, висока температура, тремтіння в тілі. Можуть з'являтися болі в тілі.

У цьому сезоні не очікується аномальної епідемії. При першій хвилі захворювань необхідно строго виконувати заходи профілактики. Якщо дбайливо ставиться до свого здоров'я і виконувати рекомендації лікаря, то хвороба та її ускладнення обійдуть стороною.

Симптоми грипу в Україні 2018

Перші симптоми грипу 2018 у Україні не відрізняються кардинальним чином від симптомів торішнього вірусу. Під час хвороби людина відчуває слабкість, підвищується тиск, не може повноцінно діяти, всі її сили йдуть на боротьбу з вірусом. Часто грип тягне за собою виникнення інших захворювань: системи дихання, нервів, серця, які важко піддаються терапії. Вірусом грипу заразитися легко, досить хворій людині чхнути в закритому приміщенні, як інфекція швидко поширюється. Заражена людина виділяє в навколишнє середовище частинки слини, яка містить вірус. Щоб не заразити оточуючих, хворому потрібно носити спеціальну маску, яка допоможе не поширювати інфекцію. Рекомендується, коли почнеться друга хвиля грипу в Україні в 2018 роцікористуватися респіраторними масками, які знижують ймовірність зараження.

Щоб не займатися самолікуванням, необхідно пізнати хворобу в обличчя. Характерними ознаками грипу є:

висока температура (до 39-40 С);
біль в м'язах;
відчуття холоду;
мігрень;
виснаження.


Бувають і інші симптоми вірусу грипу в Україні, нетипові для грипу (можуть бути присутніми або бути відсутнім):

сухість в носоглотці;
кашель;
розлад шлунка.


Для діагностики грипу використовується комплексний підхід: оцінка клінічних симптомів з оглядом пацієнта. Іноді застосовується лабораторна діагностика. Але вона дорога і довга з проведення, результати готові, коли пацієнт уже одужає.




Існують такі небезпечні симптоми вірус грипу в Україні, які вимагають негайного звернення за допомогою до медиків. До них можна віднести:

температура вище 40 градусів;
безперервна блювота або пронос;
судоми;
непритомність;
посиніння шкіри;
утруднене дихання.


При таких симптомах зволікати не можна, будь-яке зволікання може спровокувати смертельний результат. Негайне звернення до лікаря допоможе розпочати терапію і уникнути серйозних наслідків.

Терапія при хворобі

Якщо ж не вдалося уникнути захворювання, і інфекція проникла в організм, то негайно слід зайнятися лікуванням. Серед способів, як лікувати грип в 2018 році в Україні можна виділити:

лікарські;
НЕ лікарські.


Ці способи лікування можна застосовувати окремо або в комплексі, що дозволить посилити ефект від застосування. Для зняття болю і першіння в горлі можна застосовувати льодяники, таблетки для розсмоктування, а також антисептичні спреї, які містять спирт. Для полегшення симптомів можна приймати парацетамол, який знижує температуру і знімає головний біль.

Всі лікарські препарати при грипі призначає тільки лікар, який оцінить стан хворого і підбере адекватне лікування. Будь-яке самолікування може призвести до тяжких наслідків.




Чи не лікарські способи лікування вибирають з-за дешевизни, безпеки в застосуванні в боротьбі з інфекцією грипу. Серед не лікарських методів лікування можна відзначити:

постільний режим;
вологе прибирання приміщення і провітрювання;
достатній питний режим;
правильне харчування.


Постільний режим дуже важливий при хворобі, адже ізольований хворий зможе заразити меншу кількість людей. При провітрюванні і прибиранню кількість інфекції в приміщенні зменшується, вона не так поширюється. При хворобі з високою температурою тіла важливо вживати достатню кількість води.

При лікуванні не варто займатися звичною діяльністю, адже не долікований грип є причиною виникнення ускладнень. Вірус грипу небезпечний тим, що викликає різної складності ускладнення. Серед них можуть бути:

захворювання легенів (запалення легенів);
бронхіт;
хвороби ЛОР органів;
захворювання серця і судин;
хвороби нервової системи.


Слід зазначити, що знаючи загальні правила боротьби і профілактики грипу можна ефективно перемогти будь який штам вірусу. Для цього необхідно, займатися зміцненням імунітету, що допоможе дати відсіч будь-якій інфекції. Виниклу епідемія грипу в Україні 2018, симптоми можна перемогти не з допомогою заповітної таблетки, а завдяки власним силам організму.

Групи ризику

На грип заразиться дуже легко, він передається повітряно-крапельним шляхом. Але існують категорії людей, у яких ризик отримати небезпечний вірус набагато вище, ніж у інших. До того ж ці люди ризикують отримати серйозні ускладнення після хвороби. Дана група людей повинна заздалегідь підготуватися до зустрічі з грипом: провести вакцинацію або підібрати інші варіанти захисту. До групи ризику відносяться:

новонароджені діти;
діти до 5 років;
жінки, які очікують дитину;
люди старше 65 років;
люди з хронічними захворюваннями;


До групи ризику належать люди, чиї професії так чи інакше пов'язані з роботою з людьми (працівники сфери обслуговування, медичних працівників та ін.).

У малюків відсутній імунітет, тільки антитіла, отримані від матері. А вакцинацію малюкам до 6 місяців не проводять, що призводить до збільшення ризику захворювання.

У дітей до п'яти років тільки починається формуватися імунітет, тому при зустрічі з грипом можуть виникнути ускладнення.

У жінок, які чекають дитину, імунітет послаблюється через гормональні перебудови в організмі. Небезпека полягає в тому, що ускладнення від хвороби можуть бути не тільки у матері, а й у дитини.

Люди похилого віку потрапляють в групу ризику через наявність в такому віці хронічних хвороб. Також після 65 років знижується природний імунітет, і організм людей старшого віку вже не може протистояти хворобі, так як раніше.

Особи, які мають хронічні захворювання, потрапляють в групу ризику через те, що імунітет пригнічений внаслідок постійної дії патологічних процесів. У таких людей вірус протікає з серйозними ускладненнями.



Профілактика грипу

Оцінюючи досвід минулих епідемій, очевидно, що профілактика відіграє важливу роль у попередженні поширення захворювання. Для того щоб убезпечити себе в період грипу необхідно зробити щеплення, щоб в організмі виробилися антитіла для захисту. Інакше людина автоматично потрапляє в зону ризику. Щоб знизити ризик захворювання на грип слід дотримуватися деяких рекомендацій:

не відвідувати місця масового перебування людей;
дотримуватися вологого, холодного повітря в квартирі (будинку);
зволожувати слизові оболонки сольовим розчином;
правильне і збалансоване харчування;
часте миття рук;
вести активний спосіб життя;
зробити щеплення від грипу.


Коли бушує епідемія грипу в Україні 2018 краще не відвідувати місця скупчення людей без гострої необхідності. Якщо все ж йти потрібно, то слід скористатися маскою, яку потрібно міняти раз в 3-4 години. Вірус швидко поширюється в теплому приміщенні. Провітрювати слід не рідше 1 разу на годину. Краще тепло одягнутися, ніж підхопити вірус.

Зволоження слизових сольовим розчином допоможе змити віруси, які потрапили в організм. Правда, цей метод не дуже ефективний, оскільки промивання в багатолюдних місцях людина проводити не буде.

При вживанні в їжу овочів і фруктів, організм насичується вітамінами, і має більше шансів протистояти інфекції. Вірус може передаватися через руки, якими людина торкається обличчя, і заносить інфекцію. Тому часте миття і дезінфекція рук знизить ризик зараження грипом.

Активний спосіб життя, заняття спортом допомагають наситити організм киснем, що призводить до збільшення імунних клітин.

Найефективнішою профілактикою можна назвати вакцинацію. Щеплення дає захист на час від 6 місяців до року. Щеплення потрібно робити напередодні епідемії, щоб організм встиг виробити антитіла. Вакцинація допоможе знизити економічні втрати, які викликає грип, як у окремих осіб, так і у всієї країни.

Нещодавно японські вчені оголосили про те, що вони винайшли особливу вакцину, яка буде використана проти будь-якого вірусу грипу. Тепер не потрібно буде щороку витрачати величезні кошти на дослідження та отримання вакцини для нового виду вірусу. Нова вакцина допоможе організму позбавитися від вірусу за добу. Уже проведено ряд досліджень, які довели безпеку і дієвість препарату для людського організму. Подальші перевірки необхідні для виключення будь-яких побічних ефектів від застосування, і після позитивного результату препарат надійде в продаж. Для маленьких дітей планують розробити спрей проти вірусу, який буде заміняти препарати для дорослих.

Коли закінчиться епідемія грипу в Україні в 2018 році, варто подбати про те, щоб в наступному році організм міг протистояти хворобі. Здоровий спосіб життя, відсутність стресу і правильне харчування - запорука що вірус грипу не зможе вас здолати.




Комментариев нет:

Отправить комментарий